top of page
kok 4.jpg

Γιατί τα άτομα της LGBTQ κοινότητας βιώνουν ιδιαίτερο στρες την περίοδο των διακοπών ?

  • Εικόνα συγγραφέα: Μαρία Ηλέκτρα Αδραχτά
    Μαρία Ηλέκτρα Αδραχτά
  • 10 Δεκ 2024
  • διαβάστηκε 4 λεπτά

-7 τρόποι αντιμετώπισης

Η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι ιδιαίτερα προκλητική για πολλούς ανθρώπους, και ιδίως για τα άτομα LGBTQ κοινότητας είναι πιο πιθανό να βιώσουν άγχος, άγχος και κατάθλιψη αυτή την περίοδο του χρόνου. Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα LGBTQ είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτά τα συμπτώματα όλο το χρόνο, αλλά πολλοί πάροχοι ψυχικής υγείας λένε ότι η περίοδος των διακοπών, ειδικά η επιστροφή στο σπίτι για τις διακοπές, μπορεί να επιδεινώσει αυτά τα συμπτώματα.



Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, παρατηρώ ότι πολλοί από τους LGBTQ πελάτες μου έχουν ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία να χειριστούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή και οι αρνητικές επιπτώσεις αυτών των προκλήσεων, όπως το στίγμα και η απόρριψη, είναι πολύ πιο έντονες.



Ενώ οι εμπειρίες διαφέρουν ανάλογα με το άτομο, οι περισσότεροι από τους πελάτες μου LGBTQ και ουδέτερου φύλου αναφέρουν παρόμοια συναισθήματα έντασης και άγχους κατά την περίοδο των διακοπών οι συνήθεις αγώνες κυμαίνονται από το άγχος και την κατάθλιψη, μέχρι τα συναισθήματα απόρριψης για την ελεύθερη έκφραση του αυθεντικού τους εαυτού. Για αυτούς τους θεραπευόμενους , η επιστροφή στο σπίτι για τις διακοπές δεν είναι πάντα μια περίοδος ευδαιμονίας, αλλά μια οδυνηρή υπενθύμιση στιγμών της «ετερότητάς» τους μέσα στις οικογένειές τους.


Η παράδοση της ένωσης με την οικογένεια μπορεί να είναι η αιτία πολλών ανησυχιών για πολλά άτομα που αναγνωρίζονται ως LGBTQ, μπορεί επίσης να σημαίνει ότι

ορισμένα LGBTQ άτομα μπορεί να επιλέξουν να μην επιστρέψουν στο σπίτι για τις διακοπές. Ακόμη και για τα άτομα LGBTQ που δεν πηγαίνουν σπίτι, η έννοια της οικογένειας είναι κάτι πολύ έντονο αυτές τις ημέρες των γιορτών. Αυτό συμβαίνει συνειδητά ή ακόμα και σε υποσυνείδητο επίπεδο και μπορεί να είναι δύσκολο να αποφευχθεί.



Η έρευνα δείχνει ότι σε σύγκριση με άτομα που ταυτίζονται ως ετεροφυλόφιλοι ή cisgender, τα άτομα LGBTQ έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μια πάθηση ψυχικής υγείας. Έχουν δυόμιση φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, άγχος και να κάνουν κατάχρηση ουσιών.


Όταν η ψυχή κάποιου είναι μολυσμένη από τη σκιά της προκατάληψης και της εσωτερικευμένης ομοφοβίας, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος, ψυχολογική δυσφορία και άλλα προβλήματα με την αυτοεκτίμηση. Συχνά, αυτά τα προβλήματα εκδηλώνονται σε νεαρή ηλικία και μεταφέρονται στην ενήλικη ζωή. Αυτά τα οδυνηρά συναισθήματα και οι αναμνήσεις τους που σχηματίζονται στην παιδική ηλικία πυροδοτούνται συχνά ασυνείδητα όταν επιστρέφουν στο σπίτι για τις διακοπές



Ακολουθούν 7 πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε την ψυχική σας υγεία αυτές τις γιορτές.



1. ΚΑΝΤΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ

Ο αυτοστοχασμός για το τι πραγματικά θέλετε να κερδίσετε από τις διακοπές ή μια επίσκεψη στο σπίτι σας βοηθά να πλαισιώσετε τις δικές σας προσδοκίες για το επερχόμενο ταξίδι σας. Αναρωτηθείτε τι χρειάζεται να κάνετε, ή ίσως το πιο σημαντικό, να μην κάνετε για να νιώσετε καλά με τον εαυτό σας όταν οι διακοπές είναι πίσω σας;



2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΕΝΑ ΜΑΝΤΡΑ ΑΥΤΟΑΠΟΔΟΧΗΣ

Το να επιστρέψουν σπίτι για τις διακοπές δεν πρέπει να σημαίνει ότι τα άτομα LGBTQ πρέπει να επιστρέψουν στις παλιότερες εκδοχές του εαυτού τους που ήταν κάποτε. Για να μην συμβεί αυτό, συνιστώ τη δημιουργία ενός απλού μάντρα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσετε το μυαλό σας από το να πάει πίσω στο χρόνο. Πες στον εαυτό σου κάτι σαν, "Είμαι ακριβώς αυτός που υποτίθεται ότι είμαι και δεν χρειάζεται να αλλάξω για κανέναν." Επαναλάβετε αυτό, σιωπηλά ή δυνατά όσο χρειάζεται.


«Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων ως LGBTQ άτομο», προτείνει: «Έχω το δικαίωμα να είμαι εγώ, έχω το δικαίωμα να μου φέρονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό, έχω το δικαίωμα να αποστασιοποιούμαι από τους ανθρώπους και μέρη που αισθάνονται τοξικά».


4. ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΕΠΙΣΘΕΣΕΙΣ

Πολλές από τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα LGBTQ άτομα στις γιορτές δεν είναι απαραίτητα με προσβολές και προσβολές, αλλά με μικροεπιθετικότητες. Η μικροεπιθετικότητα ορίζεται ως «λεκτικές, μη λεκτικές και περιβαλλοντικές επισημάνσεις, υποτίμηση ή προσβολές, σκόπιμες ή ακούσιες, που μεταδίδουν εχθρικά, υποτιμητικά ή αρνητικά μηνύματα σε άτομα που στοχεύουν αποκλειστικά στην περιθωριοποιημένη συμμετοχή τους στην ομάδα».


"Είναι μια χαρά, απλά δεν θέλω να το ακούσω", "αυτό είναι το θέμα σου", "γιατί δεν έχεις παντρευτεί ακόμα;", "αυτός είναι ο ομοφυλόφιλος ξάδερφός μου", όλα ως παραδείγματα μικροεπιθέσεων που θέτουν υπό αμφισβήτηση το φύλο ή τη σεξουαλική ταυτότητα ενός ατόμου με έναν διακριτικό, αλλά επιβλαβή τρόπο.


Μην επιτρέπετε στην οικογένεια να κάνει διακρίσεις μόνο και μόνο επειδή δεν είναι απειλητικές ή βίαιες . Οι μικροεπιθετικές ενέργειες εξακολουθούν να αποτελούν προσβολή για το δικαίωμά σας να αισθάνεστε άνετα, να ακούγεστε και να σέβεστε τον πλήρη, αυθεντικό εαυτό σας.


5.ΓΥΜΝΑΣΤΕΙΤΕ.

Μπορεί να είναι δύσκολο να ασκηθείτε κατά τη διάρκεια των γιορτών, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να μειώσει τις εντάσεις αργότερα, βοηθώντας σας να αντιμετωπίσετε την τοξική συμπεριφορά των μελών της οικογένειας χωρίς να λιώσετε. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεπεράσεις το άγχος κατά τη διάρκεια των διακοπών ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή είναι να ασκείσαι τακτικά. Η έρευνα δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα όχι μόνο ενισχύει τη φυσική σας κατάσταση και τα επίπεδα ενέργειάς σας, αλλά μπορεί επίσης να ανεβάσει τη διάθεσή σας και να αυξήσει την παραγωγή ενδορφινών, των νευροδιαβιβαστών του σώματός σας για να αισθάνεστε καλά.


6. ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ.

Ενώ υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνετε για να αποτρέψετε τη σύγκρουση, μιλήστε και να θέστε ξεκάθαρα όρια. Όταν αδιάκριτες δηλώσεις ή ενέργειες ξεπερνούν τα όρια, μιλήστε μόνοι σας.. «Παρακαλώ μην κάνετε τέτοια σχόλια - είναι επώδυνα και με κάνουν να νιώθω ανεπιθύμητος εδώ». Μια απλή δήλωση όπως αυτή απαιτεί σεβασμό, θέτει ήπια, αλλά σταθερά όρια, χωρίς να διαχέει περαιτέρω τοξικότητα.


7. ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ -ΦΙΛΟΥΣ

Αν επιλέξετε να πάτε σπίτι για τις διακοπές, ενημερώστε τους φίλους και τους συμμάχους σας ότι θα χρειαστείτε κάποια επιπλέον συναισθηματική υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του χρόνου. Περιτριγύρισε τον εαυτό σου με ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις ότι αγαπάς και σου υπενθυμίζουν ότι είσαι τέλειος όπως ακριβώς είσαι.




Σε κάθε περίπτωση θυμήσου ότι μπορείς να επικοινωνήσεις με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας /ψυχολόγο ώστε να πάρεις τις κατάλληλες συμβουλές και να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις κάθε δυσκολία που μπορεί να τύχει.

Comments


Ψυχολόγος Αθήνα, Μαρία Ηλέκτρα Αδραχτά, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ, Ψυχολογοι αθηνα, ψυχολογοι αθηνα τιμες, ψυχοθεραπεια αθηνα τιμες, Διαδικτυακοι ψυχολογοι, ψυχοθεραπεια κοστος, Γνωστοι ψυχολογοι αθηνα, Κλινικοι ψυχολογοι, ψυχολογοι τιμες, Οι καλυτεροι ψυχολογοι στην ελλαδα, ψυχοθεραπεία με χαμηλό κόστος, αγχωδης καταθλιψη συμπτωματα, ψυχοθεραπεια, ψυχοθεραπεία με χαμηλό κόστος, αγχωδης καταθλιψη συμπτωματα, ψυχοθεραπεια, αγχωδης καταθλιψη, ψυχοθεραπεια αθηνα τιμες, Διαδικτυακοι ψυχολογοι, ψυχοθεραπεια κοστος, Γνωστοι ψυχολογοι αθηνα, Κλινικοι ψυχολογοι, ψυχολογοι τιμες, Οι καλυτεροι ψυχολογοι στην ελ�λαδα

Psychology
Care

Μαρία Ηλέκτρα Αδραχτά
Κλινική Ψυχολόγος

ψυχολογοσ, ψυχολογοι τιμες, ψυχολογος αθηνα, Καλυτεροι ψυχολογοι αθηνα, ψυχοθεραπεια κοστος, υπνωση, Κλινικη υπνωση, Ιατρικη υπνωση, ψυχοθεραπεια, δυσφορια φυλου ψυχιατρος, ψυχοσωματικα αυτοανοσα, κλινικη υπνοθεραπεια, ψυχοθεραπεια online κοστοσ, ψυχολογοι online συνεδριες

Η ζωή είναι γεμάτη από μια μεγάλη ποικιλία δυσκολιών που επηρεάζουν αρνητικά τον ψυχισμό και τα συναισθήματα πολλών ατόμων, προκαλώντας τους ψυχικές διαταραχές. 
Βασικός μου στόχος αποτελεί η διάγνωση και η εξειδικευμένη θεραπευτική προσέγγιση ανάλογα με τη σοβαρότητα και τις ιδιαιτερότητες του προβλήματος κάθε ανθρώπου. 
Με τις κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις,

ο πάσχων κατανοεί το παρελθόν και διαχειρίζεται τις παρούσες και μελλοντικές προκλήσεις της ζωής, με έναν νέο και πιο υγιεινό τρόπο.

Επικοινωνία

Κέντρο Ψυχικής Φροντίδας 
Psychology Care

Φορμίωνος 36, Αθήνα 116 34

Για ραντεβού καλέστε:
210 7234 697
694 767 8362

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων

Χρησιμοποιούμε Cookies για την καλύτερη περιήγησή σας στο site μας.

  • Facebook

Εξειδικεύσεις

  • Συμπεριφορική, Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία

  • Συμβουλευτική Ενηλίκων, Ζεύγους, Εφήβων, Παίδων

  • Διαταραχές Γενικευμένου Άγχους

  • Άγχος, Κρίσεις Πανικού, Φοβίες, Εμμονές

  • Ιδεοψυχαναγκαστικές Διαταραχές

  • Κατάθλιψη

  • Έλλειψη Αυτοπεποίθησης

  • Μετατραυματικό Στρες

  • Διατροφικές Διαταραχές

  • Διαταραχές Προσωπικότητας

  • Τραυματικά Γεγονότα, Απώλεια

Copyright © 2024 | Athens | Psychology Care ® Clinical Psychologist

 

Psychology web design MedW

bottom of page